Boekhouden

De boekhouding. Wie heeft er geen hekel aan? Het is een gedoe en heel veel uitzoekwerk. Niemand die daar op zit te wachten. En wat als aan het einde van de boekhouding het saldo niet klopt? Dan kan alles weer opnieuw doorgerekend worden. Want de boekhouding, die moet kloppen.
Nu is de boekhouding bij een net startende onderneming niet zo’n drama. Er gaan wellicht nog niet veel rekeningen de deur uit en misschien worden er ook nog niet heel veel aankopen of investeringen gedaan. Nergens om je druk over te maken dus. Totdat… de onderneming of het bedrijf gaat groeien. En er meer facturen verstuurd moeten worden. En het steeds ingewikkelder wordt om het bij te houden.

Excel

Er zijn creatievelingen die goed met Excel overweg kunnen. Boekhouden? Dat is voor hen een koud kunstje. Hup, met een kop koffie achter de laptop en formuletjes schrijven. Kolommetje voor de factuurtotalen, voor de factuurnummers, een kolommetje voor de BTW (hoog tarief en laag tarief; indien nodig aan te vinken welke berekend moet worden) en alles kan automatisch geïmporteerd of geëxporteerd worden. Twee koppen koffie later is alles geregeld. Voor boekhouden draaien zij hun hand niet om.

Cursus

Er zijn ook ondernemers die het echt grondig aanpakken en zich inschrijven voor een cursus. Daar wordt hen alles uitgelegd over facturen, btw, berekeningen, een avondje Excel en ga zo maar door. Drie maanden later hebben ze het helemaal onder de knie en kunnen ze hun eigen boekhouding gaan voeren. Creatief aan de slag in Word en Paint om een mooie factuur op te stellen, of zo ergens van internet een template downloaden. Gegevens invullen en klaar.
Je bent er slechts een paar uur per week mee bezig, als je een leuke onderneming hebt en aan het einde van het kwartaal ben je er slechts een dagdeel aan kwijt om alles bij de belastingdienst goed en correct in te vullen.

Boekhouder

Een derde optie is alles doorsturen naar de boekhouder. Die heeft er een dag werk aan om alles in orde te maken, maar dan regelt hij of zij tenminste ook de aangifte en heb je er geen omkijken naar. Maar ja, je weet ook niet of het écht goed gaat. Je hebt er geen zicht meer op, je geeft alles uit handen. En je bent klauwen met geld kwijt, want zo’n boekhouder heeft natuurlijk een van de saaiste banen ter wereld en daar moet voor betaald worden. De vraag is of je diegene (en daarmee jezelf) nu echt gelukkig maakt door je hele boekhouding bij hem of haar achter te laten. ‘Zo, succes!’

Boekhoudprogramma

Maar hoe doen wij het eigenlijk, wij die geen tijd hebben om drie maanden lang twee avonden per week naar een cursus te gaan, waar we de finesses van het boekhouden aangeleerd krijgen? Het lijkt allemaal zo simpel, maar als je het zelf wilt doen, dan wordt het toch wat ingewikkelder. En we hebben eigenlijk ook geen geld over voor een boekhouder.

Als dat de situatie is, dan hebben we nog maar een optie: een boekhoudprogramma. Eigenlijk een soort Excel-plus. Zonder al het gedoe met zelf formules bedenken, met duidelijkere en betere overzichten, en zonder uit te moeten zoeken in welke kolom of in welke regel je nu weer iets in moet voeren.

Geen cursus. Geen boekhouder. Een boekhoudprogramma regelt alles voor je, omdat het boekhoudprogramma de juiste vragen stelt en het zelf verder regelt. Eigenlijk een soort computerachtige persoonlijke boekhouder. Het programma incasseert alles automatisch, stelt rapportages samen en geeft inzicht in de stand van zaken. Weg met het gedoe van een boekhouding op papier (of met zelfgeknutselde tabelletjes op een scherm)! Want kom op: ondernemer zijn we niet geworden omdat we de boekhouding zo leuk vonden… Gewoon duidelijk omschreven vragen invullen en klaar.

Begin nu met boekhouden en probeer ons boekhoudprogramma 30 dagen gratis en vrijblijvend uit!

Related Posts

Reageren niet mogelijk.

 
X

Eenvoudig en snel proberen

Ervaar Offective voorraadbeheer zelf met een proefaccount van 30 dagen. Na registratie ontvangt u direct een e-mail met de logingegevens. Dit is geheel vrijblijvend en uw account wordt niet automatisch verlengt.

Koppel bestaande administratie
Aanmelden