Stappenplan eigen bedrijf starten

1) Wat wordt de rechtsvorm?
Wanneer u een onderneming wilt starten, dan is het verplicht om u in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. U dient dit direct aan te geven tijdens de eerste afspraak bij de Kamer van Koophandel. De verschillende rechtsvormen zijn:

  • Eenmanszaak
  • VOF (Vennootschap onder firma)
  • Besloten vennootschap
  • Naamloze vennootschap
  • Commanditaire vennootschap
  • Maatschap
  • Stichting of vereniging
  • Coöperatie

2) Het schrijven van uw ondernemingsplan
Veel ondernemers hebben de gedachte dat het schrijven van een ondernemingsplan weinig waarde brengt aan de onderneming. Dit is verre van juist! Wanneer u uw ondernemingsplan op papier heeft gezet brengt dat veel overzichten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan inzichten over uw zakelijke kansen, welke risico’s er zijn, wie uw potentiële klanten zijn, relevante marktontwikkelingen en uiteindelijk maakt u ook een betere indruk bij eventuele investeerders.

3) Zakelijke rekening openen
Deze stap is vaak niet zo spannend. Wanneer de eerste twee stappen zijn doorlopen dan is het aanvragen van een zakelijke rekening zo gebeurd. Wel kunt u nog advies vragen welke bank het voordeligste is voor u.

4) Een website
Tegenwoordig is een bedrijf zonder een website taboe. Wanneer u een onderneming start, dan kunt u eigenlijk uw website als online visite kaartje beschouwen. Natuurlijk heeft u hier de keuze om de website zelf te maken, wanneer u zelf wat handig bent hiermee, maar door een website te laten ontwerpen door een professioneel bureau komt het vaak toch al snel wat professioneler over.

5) Overige benodigdheden?
Deze stap kan verschillen per ondernemer. Sommige ondernemers hebben bijvoorbeeld vergunningen nodig voordat zij mogen beginnen met de gewenste werkzaamheden. Naast de vergunningen zijn ook de verzekeringen verschillend per onderneming. Een freelance dakdekker heeft waarschijnlijk andere verzekeringen nodig dan een stichting of een vereniging. En helaas kunnen wij u niet vertellen hoe u klanten en opdrachtgevers kunt vinden, naast dat acquisitie een zeer belangrijk punt hierin is.

6) De administratie
De leukste stap hebben wij natuurlijk voor het laatste bewaard en dat is dat uw administratie. Het is namelijk in Nederland verplicht om uw administratie op orde te hebben als eigen ondernemer. Er zijn vandaag de dag verschillende online boekhoudprogramma’s die het leven als ondernemer een stuk aangenamer kunnen maken. Deze zorgen er namelijk voor dat vele handelingen automatisch worden uitgevoerd en hierdoor scheelt dit u enorm veel tijd en kopzorgen. Wilt u vergelijken welke boekhoudprogramma het beste bij u past? Kijk dan bij onze boekhoudprogramma vergelijker.

Dit zijn de stappen waar u aan dient te denken wanneer u ervoor kiest om een eigen bedrijf te starten. Wij wensen u alvast heel veel succes met het ondernemen!