Succesvol debiteurenbeheer

Het is belangrijk een goed lopend debiteurenbeheer te hebben om zo misverstanden te voorkomen. Het is niet de bedoeling dat er wanbetalingen komen, want dit kan leiden tot liquiditeitsproblemen. In sommige gevallen komt het zover dat er een faillissement aangevraagd moet worden.

Voorkom wanbetalingen
De meeste klanten zullen de rekening op tijd betalen, maar er zullen altijd rotte appels tussen zitten. Het is daarom van belang om een aantal maatregelen in de gaten te houden. Zo is de eerste stap altijd het weten met wie u zaken doet. Let altijd op de kredietwaardigheid en het betaalgedrag van de klanten. Het is ook mogelijk om gegevens te verzamelen bij de Kamer van Koophandel. Houdt altijd het betaalgedrag van bestaande klanten in de gaten. Stel goede algemene voorwaarden op en stuur facturen zo snel mogelijk naar de klant.

Debiteurenbeheer als aparte taak
Niet altijd wordt debiteurenbeheer als aparte taak genomen, maar wordt het er even bij gedaan. Maak er een aparte taak van en neem voldoende tijd om deze taak uit te voeren. Maak binnen het bedrijf goede afspraken wie er afspraken maken en de debiteuren bijhouden.

Beloon goed gedrag
Het belonen van op tijd betalen zorgt er meestal voor dat deze klanten ook op tijd blijven betalen. Een goed voorbeeld is vaste klanten met een korting belonen als zij binnen 7 dagen betalen.

Incassotraject
Het is als eerst belangrijk om een strak debiteurenbeheer te hebben. Houdt de opgestelde regels goed in de gaten en neem op tijd contact op met een klant. Mocht ondanks dit beheer uw geld nog niet (op tijd) binnen komen, regel dan een incassotraject. Er wordt dan druk uitgeoefend op een debiteur door een incassobureau.