Afhankelijk van het internet

Op het moment dat u gebruik wenst te maken van een van de online boekhoudprogramma’s dient u er bijvoorbeeld rekening mee te houden dat u afhankelijk bent van een verbinding met het internet. Thuis en op kantoor zal dit doorgaans niet tot problemen leiden, maar indien u onderweg bent kan het zijn dat er geen verbinding beschikbaar is. Dit kan betekenen dat u geen toegang heeft tot uw administratie, of u in ieder geval geen nieuwe facturen aan kunt maken en kunt versturen.

Betrouwbare leverancier

Bovendien dient u te zorgen voor een betrouwbare leverancier, die bovendien de beveiliging van uw gegevens goed op orde heeft. Dit is een van de belangrijke nadelen van de online boekhoudprogramma’s, aangezien u uw gegevens eigenlijk uit handen geeft. Het is onder andere verstandig om online op zoek te gaan naar beoordelingen van andere bedrijven die al met de software werken. Des te groter de klanten die hier gebruik van maken, des te groter ook de kans is dat u te maken heeft met een betrouwbare aanbieder, waar u zelf ook goed terecht kunt. 

Periodieke betaling

Tenslotte dient u rekening te houden met de periodieke kosten, waar u mee te maken krijgt. Een online boekhoudprogramma kunt u niet eenmalig aanschaffen, u betaalt hiervoor over het algemeen een bedrag per maand of per jaar. Bovendien kan het bedrag oplopen wanneer u daar met meerdere gebruikers gebruik van wenst te maken, waardoor de schaalbaarheid zowel een voordeel als een nadeel is. Kijk goed naar de periodieke kosten en weeg dit af tegen de voordelen. Aan de andere kant kunt u een offline pakket kopen door middel van een eenmalige betaling, al loopt u dan ook de andere voordelen van de online boekhoudprogramma’s mis. Probeer zelf een goede afweging te maken, door de voordelen en nadelen naast elkaar te zetten.