Omzetbelasting berekenen

De omzetbelasting kan op twee manieren worden berekend. Allereerst is het mogelijk om middels het factuurstelsel de btw te berekenen. Met deze manier wordt de btw berekend op basis van de facturen die in het aangiftetijdvak zijn verstuurd en ontvangen. Deze manier wordt vaak gebruikt door ondernemers die hun goederen/diensten aan andere ondernemers leveren. De tweede manier die u kunt gebruiken om de btw te berekenen is door middel van het kasstelsel, waarbij u de btw berekend op basis van de ontvangsten in het aangiftetijdvak. Deze manier wordt voornamelijk gebruikt door ondernemers die aan particulieren leveren.

Wanneer omzetbelasting betalen?

U bent ondernemer voor de omzetbelasting wanneer u zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Het maakt voor de omzetbelasting niet uit in welke rechtsvorm een bedrijf of beroep wordt uitgeoefend. 

Omzetbelasting aangifte

Wanneer u ondernemer voor de omzetbelasting bent, bent u dus verplicht omzetbelastingaangifte te doen. In de aangifte geeft u de btw aan die u heeft ontvangen van uw klanten en de btw die u heeft betaald aan uw leveranciers. Deze gegevens dient u zelf bij te houden in uw administratie. De aangifte wordt meestal per kwartaal gedaan, maar kan ook per maand of per jaar worden gedaan. Nadat de aangifte is ingevuld en verzonden, ontvangt u een ontvangstbevestiging. Wanneer u te weinig of te veel btw heeft aangegeven, zal u uw btw-aangifte moeten corrigeren. 

Omzetbelastingtarieven

Het btw-tarief dat u dient toe te passen hangt af van het soort goederen of diensten dat u levert. Het algemene tarief dat geldt is 21%. Ook is het mogelijk dat er een verlaagd tarief van 9% geldt. Dit geldt bijvoorbeeld voor goederen als voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken en kunst, maar ook voor diensten die worden uitgevoerd door kappers en kunstenaars, personenvervoer en cultuur en recreatie. Voor een aantal goederen en diensten geldt het 0%-tarief. Bij het 0%-tarief betaalt u geen btw, maar kan u de btw die u betaalt over uw uitgaven wel aftrekken als voorbelasting. Dit tarief geldt bijvoorbeeld wanneer u zaken met het buitenland doet. Als laatst is het mogelijk dat uw goederen of diensten zijn vrijgesteld van btw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kantines, gezondheidszorg en radio en televisie. 

Bekijk alle Administratie