Kerstpakketten leveren onzekerheden op

Zodra het einde van het jaar langzaam in zicht komt, komen er steeds meer vragen rondom de kerstpakketten. Het is uiteraard belangrijk om je werknemers te bedanken. Je wil laten zien dat je hun inzet waardeert en hen het gevoel geven dat ze onmisbaar zijn binnen de organisatie. Er zijn daardoor een aantal onzekerheden over dit onderwerp, veel werkgevers weten namelijk niet zo goed hoe ze het moeten aanpakken, waar ze op moeten letten en wat de nieuwe regels precies zijn. 

Het is uiteraard nog niet duidelijk of een kerstborrel of een gezellig kerstfeest organiseren op de werkvloer mogelijk is. Er zijn gelukkig een aantal andere mogelijkheden om het personeel te bedanken tijdens de feestdagen, denk bijvoorbeeld aan de oude vertrouwde kerstpakketten. Om op zijn minst van één ding zeker te zijn leggen wij even kort het verschil uit tussen de oude regeling de nieuwe werkkostenregeling. 

De oude regeling

In de oude regeling kon een kerstpakket van een bedrag van €70,- fiscaal vriendelijk verstreken worden door iedere werkgever aan het personeel. Hierover betaalt de werkgever uiteindelijk 20% eindheffing. Door deze regel ontvangt de werknemer meer waar voor zijn geld en heeft de werkgever minder werkgeverslasten, dit is dus voor beide partijen gunstig. Al jaren zijn de regels hetzelfde, het is dus logisch dat niet iedereen evenveel behoefte zal hebben aan een compleet nieuwe regeling rondom dit onderwerp.

Ruimer WKR-budget

Echter maakt deze nieuwe werkkostenregeling alles voornamelijk een stuk makkelijker. Als werkgever kun je namelijk onbelaste vergoedingen bieden aan je werknemers. Voorafgaand had de werkgever namelijk te maken met een verzameling van 29 verschillende regels voor diverse verstrekkingen en vergoedingen. Met deze nieuwe regeling hoeft er alleen nog maar met de werkkostenregeling rekening gehouden te worden. Dit geldt ook voor zaken waar werknemers privé een voordeel van kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld de kerstpakketten. 

Als maatregel tijdens corona is dit jaar de vrije ruimte verhoogd. De vrije ruimte is wanneer het totale bedrag onder 3% van de eerste €400.000 van de loonsom is van de medewerkers. Wanneer dit het geval is mag je de vergoeding onbelast geven. Voor bedragen boven de €400.000 geldt een percentage van 1,18%. Aangezien de meeste werkgevers er niet voor kiezen om de kerstpakketten te verrekenen met de werknemers denken wij dat ze in het niet-verrekenbare gedeelte van het werkkostenregeling budget terecht komen.

Het enige waar je nog rekening mee dient te houden is de gebruikelijkheidstoets. Dit wil zeggen dat een uitgave niet meer dan 30% kan afwijken van een uitgave voor soortgelijke gelegenheden. Als uitgave van dezelfde bedragen vaker voorkomen binnen de organisatie zou het geen enkel probleem moeten zijn.  Wanneer dat allemaal geregeld is wensen wij je veel plezier met het verrassen van je werknemers met een kerstpakket!

Voor meer informatie rondom de fiscale voorwaarden:
https://www.kerstpakkettenidee.nl/kerstpakket/overig/belasting-en-fiscus/

Bekijk alle Eigen bedrijf